27 November 2008

27 November 2008

salam berbahagia.. berita seterusnya...!.

apa khabar..? hari ni masuk hari yang 7 gua kena sakit kaki (gout). masa tu ada buat kerja dkt luar pada hari rabu... tahulah bila di bandar, parking susah..jadi gua parking jauh2 (ni tabiat semula jadi) pastu jalan kaki... berurusan.. ingatkan boleh selesai hari tu.. juga .. sakali banyak kerja lain lah plak kena settle...

jadi campur, tolak, bahagi, darab.. jam 9 pagi keluar jam 3 jgk.. baru boleh hampir selesai masalah.. itu pun bukan selesai.!

semalam (rabu) pergi berurusan semula.. ingatkan boleh dah settle... sakali ada dalam borang tu.. perlu dua orang kena sign.. ini kes buat buku cek lah... perlu introducer.. jadi adalah member datang sign sebagai introducer.. jadi bila check di bank rupa2nya.. nama syarikat tu.. perlu ada dua orang sign.. itu pasallah.. dah lah member selalu cbuk.. susah nak jumpa...

tapi takper.. ada hikmah di sebaliknya tu.. jadi sebelum gua upload citer baru gua ni.. di pejabat ni.. tgh kena serang virus kelompok trojan dan worm.. jadi rasa terpanggil untuk settle ini barang2 semua (apa baranggg?!) dari satu komputer, ke satu komputer,, kenalpasti jenis2 trojan yang menyerang dan sifat serangannya.. pastu rujuk kat internet untuk "neutralize"kan barang2 ni...

sepanjang pencarian dan pengkajian, gua nak pesan ngan saper2 ada komputerlah.. jgn harap satu antivirus sahaja dalam komputer anda... sebab masing2 punya kelbhan dan kekurangan masing2...

so, melalui pengalaman.. antara software2 "BUSTER" yang boleh dipakai antaranya ialah..

1) trojan remover
2) davis Flash Guard
3) Norman Antivirus
4) Virus Remover & Washer

selain tu guna jgklah antivirus2 yang lain seperti.. kaspersky, avira (ni mau hati2 ckitlah.. sebab silap2 haribulan byk fail2 yang akan dibuangnya).

ada tips! untuk Cara Sebenar membuang Virus...

1) pastikan anda Update Database Virus anda
2) pastikan System Restore dalam Mode OFF
3) restart komputer dalam mode Safe Mode (by pressing F8 Key on your computer)
4) login sebagai administration
5) bukan antivirus yang telah diupdate databases nya...
6) scan lah guna antivirus tersebut.. (kalau ada 3 antivirus.. ha! tiga2 tulah anda gunakan untuk men'scan' virus)
7) siap jer.. shutdown computer... (tunggu selama 10 minit)
8) start balik komputer macam biasa...

p/s walaupun begitu kdg2 ada virus2 yang kita kena buang sendiri.. itu nak citer sini susah ckit sebab nama pun sudah "MANUAL". maknanya kena KOREK satu2 dkt mana biasa virus tersebut di tanam.... dan biasanya tidak mengecewakan...

lagi gua nak pesan.. biasakanlah diri anda untuk menjenguk forum2 yang berkaitan virus... untuk update knowledge..

oklah.. gua nak sambung.. kerja "BERSAMA-SAMA" virus ni dulu...

salam harorey, jaga diri, jaga peribadi, jaga solat.. jaga solat.. jaga solat...

salam...

ROCK!

1 komen:

Puteri Ezza yang comot (hehe) berkata...

Assalamu'alaikum abang Ezza :)

Info yang menarik dan berguna. Nanti nak try praktikkan :)