17 Disember 2008

17 Disember 2008 / 19 Zuhijjah 1428H

salam... kangenddddd....band... untuk semua...

baru dapat update blog... ni.. setelah sekian lama menghilangkan mood.. masa outstation di sandakan (11hb lalu) walaupun ada kemudahan wireless... wire dah ok.. tapi bila nak update selalu less... aper ker barang..?!

baru2 ni saya bercuti di sandakan (Tgk kawan kawin) pada 11hb lalu.. jadi sekali lagi nak ucapkan tahniah kepada kedua mempelai Fauzi dan Rafidah (Fifi). Kedua2 mereka selamat diijabkabulkan di rumah perempuan pada 12.30tghari, 11hb yang lalu dengan sekali lafaz (walaupn aku tak sempat dia lafaz ijab, tapi aku smpat tanya dia masa bersalam dengan pihak lelaki...).. biaserlah.. akhir2 tahun ni.. ramailah yang nak kawin... dan berkhatan.. muahahahaha...

sepanjang di sandakan aku dpt berkenalan rapat ngan keluarga angkat di sana Abang Hamzah dan Kak Salmiah.. juga anak2nya tersayang serta cucu2nya yang tercinta. antara sempat aku berkenalan aisyah (sulong) anaknya, umar dan emmmm.. saper tu...? dah luperlah plak... pastu, ngan yang satu tu.. malu2 kucing.. tak tahu nama dier.. pastu ngan zulaikha yang minat nak buat blog tapi tak tahu nak buat mender..?! pastu ngan Fadzil, salah seorang jejaka di dalam keluarga dan yang akhir kepada syuhadah (anak angkat ni.. aku jer yang angkat..)..


Gambar masa di sapilok tgk makhluk Tuhan Paling Seksi .. "Orang Utan".. (dari kiri: Mylove Hjh Mariam, Adinda Zulaikha, anakanda aisyah, anakanda syuhada, anakanda Ali, Memangku: Adinda Aisyah, Dipangku: Anakanda Umar yang manja, yang berdiri: anakanda yang saya lupa namanya)

seram jugak masa tu... tgk live orang utan... aku bagi ucap salam, dia tak jawab salam, aku bagi salam.. dia bagi salam jugak... uuuhhhhh dia nak kawan.. tu...

kami menginap di hotel Tyngs Garden berhadapan dengan GIANT (no. 222). pengembaraan ke sandakan tidak lah terlalu byk tmpat dilawati.. cuma melawati kawan, yang kawin.

pastu perjalanan ke rumah angkat di semporna. di sana kami lawat seorang nenek yang sudah berumur 100+ tahun umurnya.. masih kuat.. cuma mata tak berapa nampak, dan pergerakannya adalah mengesot.. istimewa dengan nenek ini ialah dia adalah seorang hafizah al-quran.. wajah bercahaya.. kuat suaranya.... nenek ni.. kurang bercakap yang sia2... tapi sekali bercakap... mak ai! terkejut satu kampung.. jangan main2...

nenek ni.. kalau ada org mengaji di sebelahnya dia suka.. kalau salah dia betulkan.. Allahu karim... kita yassin baca dah bertahun2 tapi hafalnya entah aper entah... saper suruh byk sgt hafal lagu2... sekarang amek engko..!

perjalanan pulang pada 15hb, dan selamat sampai di tawau pada pukul 5ptg.. alhamdulillah... short journey with long experince (satu jalan yang pendek dengan seribu pengalaman)...

antara pengalaman kehidupan bercuti:-

1) bahawa kita perlu tahu ada org yang memerlukan kita untuk dinasihati
2) bahawa ada juga yang memerlukan do'a anda
3) bahawa berpendidikan tinggi belum pasti tahu segala2nya...
4) bahawa ilmu akhirat mesti di dahulukan sebelum menerjah ke ilmu alam dunia...

dah habis.. lah.. nak citer pjg lagi ni.. tapi tgh2 duty.... mana2 yang sempat jer ni...

k.. salam hormat, salam kasih sayang, ...

jaga diri, jaga peribadi, jaga solat.. jaga solat.. jaga solat....

salamzzssssssss.....

2 komen:

Adinda Ezza berkata...

Salam Maal Hijrah Abang Akhiey :)

Wah, meriahnya percutian di Sandakan. Hikhik.

Comel-comel sungguh anakanda-anakanda yang kat dalam gambar tu. Kak Hajjah pun ayu & manis :)

Tanpa Nama berkata...

salam ma'al hijrah jg ezza.. i suka yang manis2.. tapi tak suka manis gula...